Schapendoezen zijn geweldig, maar hoe kies ik er een?

Hoe kies je nu uit al die mooie schapendoezen jouw perfecte hond?

Als er is besloten dat er een hond als huisgenoot komt, is er nog altijd de keuze wat voor een hond, want misschien denk je op dit moment bijvoorbeeld nog helemaal niet aan schapendoezen. Er zijn zoveel verschillende hondenrassen en nog meer kruisingen.

Internet, boeken en hondententoonstellingen kunnen helpen bij de keuze. Ook in het plaatselijke asiel kan gezocht worden naar de geschikte huisgenoot. Nu is de keuze echter gevallen op de schapendoes.

Zoals elk ras hebben schapendoezen voor- en nadelen.

uit alle kleine schapendoezen kozen wij voor janneke

uit alle kleine schapendoezen kozen wij voor janneke

Hoewel hij voor de echte liefhebber natuurlijk voornamelijk voordelen zal hebben. De Nederlandse schapendoes is een oud Nederlands ras dat gebruikt werkt voor het hoeden van schapen. Het is dus een werkhond.

De hond is middelgroot, een fijn wandelformaat, maar niet te groot in huis. De schofthoogte voor reuen is 43 – 50 cm en voor teven 40 – 47 cm. Schapendoezen zijn lange tijd alleen geselecteerd op werklust voordat het een huishond werd. Er zit dus veel verschil in grootte, omdat daar niet op geselecteerd werd.

Springen kunnen schapendoezen heel erg goed. Vanuit stilstand springt de schapendoes recht omhoog. Er wordt beweerd dat hij zo makkelijker over de kudde heen kan kijken.

Schapendoezen zijn intelligent en hebben aardig wat beweging nodig.

Dat maakt hem ook een heel leuke hond om bijvoorbeeld behendigheid mee te doen of gewoon heel veel spelletjes. De schapendoes moet wel wat te doen hebben, anders gaat hij zich zelf een bezigheid zoeken. Dit pakt voor de eigenaar meestal niet prettig uit. De schapendoes kan dan gaan slopen, graven of overmatig blaffen. Schapendoezen die kinderen hoeden zijn ook geen uitzondering, een heel gevaarlijke situatie.

Tijdens het spel wil de schapendoes nog wel eens in de hielen bijten, vooral rennende kinderen kunnen een trigger zijn om te pakken. Een manier om dit te voorkomen is veel bezig zijn met de hond en enkele basiscommando’s zoals blijf.

De originele kleuren van schapendoezen zijn zwart en blauw-grijs.

In de standaard zijn echter alle kleuren toegestaan.

Schapendoezen zijn tegenwoordig veelal gezinshond en die taakt volbrengen ze heel goed. Schapendoezen vinden gezelschap leuk, het is natuurlijk een echte herdershond en wil het gezin graag bij elkaar houden. Het is dan ook zaak om de schapendoes tijdig te leren dat hij ook alleen kan blijven zonder te blaffen of te vernielen.

En hoe zit het dan met de vachtverzorging van schapendoezen?

De lange vacht vraagt enige verzorging, maar hoeft niet elke dag geborsteld te worden. In de puppy tijd is het wel aan te raden regelmatig met de borstel te oefenen, anders leren schapendoezen niet om rustig te blijven tijdens het kammen. De schapendoes zal gaan woelen en in de borstel bijten. Kam telkens een klein stukje forceer niets.

Wel dient men er rekening mee te houden dat er veel vuil in de vacht kan blijven hangen na een wandeling op een regenachtige dag. Takjes en blaadjes, modder en zand, schapendoezen nemen het allemaal mee naar binnen.

Een krachtige stofzuiger is met een schapendoes als huisgenoot geen overbodige luxe. De vacht van de schapendoes verhaart echter nauwelijks. Van losse haren in huis is dan ook geen sprake. Echter wel veel zand, blaadjes en andere rommel.

In de wintermaanden als er sneeuw ligt is het met schapendoezen lastig wandelen. De sneeuw vormt sneeuwballen in de dichte vacht van buik en poten, dit is meestal zo als de temperatuur rond het vriespunt is. Het kan helpen om de pootjes van de schapendoes in te smeren met vaseline en de schapendoes goed laten drogen na de wandeling.

Typisch voor schapendoezen is de kuif. Het haar in het gezicht mag niet geknipt worden. Soms hangt het haar echter voor de ogen. Men kan de kuif van de schapendoes bij elkaar binden met een elastiekje of een clip. Voor schapendoezen die niet naar een tentoonstelling gaan kan het haar natuurlijk gewoon geknipt worden.

, , ,