Schapendoes vachtverzorging – ons verhaal met onze pup

Laat een jonge schapendoes makkelijk haar vacht verzorgen?

Dit is ons verhaal over schapendoes vachtverzorging. Ons kleine schapendoesje Janneke is op het moment van schrijven bijna 7 maanden oud. Ze heeft nog haar puppyvacht, die binnenkort wel verruild zal worden voor haar volwassen jas. Omdat we wisten dat we aan een wolbaaltje begonnen wist ik ook dat aanleren van vachtverzorging erg belangrijk is.

schapendoes vachtverzorging is niet iets waar janneke zich nu druk om lijkt te maken

onbezorgd nog is onze schapendoes pup janneke over haar vachtverzorging

Onze vorige hond, geen schapendoes, maar leek er qua uiterlijk wel op, had ook zo’n weelderige vacht. Hij was echter al volwassen toen hij bij ons kwam wonen en liet zich goed verzorgen. Ik kon hem gewoon borstelen, knippen kammen. En als de ene helft klaar was , draaide ik hem om en ging verder met de andere helft.

Dat waren we niet gewend, onze schapendoes blijkt toch erg gevoelig te zijn

Enfin, nu weer terug naar ons schapendoesje. Vanaf het begin heb ik aan haar oortjes en pootjes gefriemeld zodat ze hieraan zou wennen. De dame blijkt echter erg gevoelig.

Waar Scooby, onze vorige hond, gewoon bleef doorlopen met glas, distels of doorns in zijn poten, wordt Janneke, onze schapendoes, helemaal gek van een grassprietje in haar vacht. Dat is even wennen. Ze is dan ook veel gevoeliger als het op vachtverzorging aankomt. Nog buiten het feit dat ze onmogelijk langer dan 10 seconden stil kan zitten.

“Schapendoes vachtverzorging, moet dat nu echt met een borstel?”, denkt onze jonge dame wellicht.

Borstelen is ook zoiets, de borstel is in haar ogen iets om in te bijten! Dus waar de borstel gaat, gaan haar tanden. Niet hard, maar wel vervelend. “Ja, maar je moet haar ook kammen als ze moe is, niet als ze net wakker is” zei laatst een hondenbezitter tegen me. (ik had niet eens om advies gevraagd !) Alsof ze dan blijft liggen! Nee hoor, onze wervelwind gaat gelijk in de 5de versnelling zodra ze ziet dat er een borstel of kam aan komt, moe of niet.

“Hee, gaat dat nog lang duren”, zo lijkt Janneke te denken.

Nu maar elke avond oefenen, met clicker en met kaas. Dat lukt nog enigszins. Een haaltje met de borstel zonder te bijten, click. Twee haaltjes, click. Dat gaat ongeveer 2 minuten goed en dan heeft onze dame alweer andere belangrijke dingen te doen. Nu hoop ik maar dat onze schapendoes niet al te vroeg met haar vachtwisseling begint…

NB: Klik hier als u meer wilt lezen over de vachtverzorging van schapendoezen en scroll dan naar beneden.

, , ,