Schapendoes Pup – hoe vind je er een?

U bent op zoek naar een schapendoes pup?

Via de rasvereniging kun je opvragen waar fokkers te vinden zijn van een schapendoes pup. Het handigst is een fokker in de buurt, maar die zal niet altijd op het gewenste tijdstip een nestje hebben.

Tegenwoordig zijn de meeste fokkers goed op de hoogte van het belang van socialisatie en zullen ze de schapendoes pup in de huiskamer grootbrengen. Ze willen het beste voor hun honden en zullen zich ook aan de richtlijnen van de rasvereniging houden. Van belang is natuurlijk om dit eerst uit te zoeken.

Koop nooit ongezien een schapendoes pup, of eender welke puppie dan ook.

Ga eerst bij de schapendoes fokker kijken om een indruk te krijgen van de leefomstandigheden en de moederhond. Het is ook belangrijk dat je met vragen na de aanschaf bij de fokker terecht kunt.

schapendoes pups incl janneke

schapendoes pup nest met janneke

De aanschaf van een schapendoes pup betekent vaak een huisgenoot voor de komende 12 a 15 jaar. Het loont dus de moeite om wat voorwerk te verrichten. Soms hebben fokkers een wachtlijst. De pup is vaak al besproken voordat ie geboren is. Soms zijn er echter annuleringen geweest en heeft een fokker wellicht nog een schapendoesje beschikbaar.

Het kan echter ook zijn dat je op de wachtlijst staat en er worden niet voldoende pups geboren. Of niet het gewenste geslacht. Je kunt dan wachten op een volgend nest of verder zoeken naar een beschikbare schapendoes pup bij een andere fokker.

De meeste fokkers kiezen de hondjes uit voor de bazen. Er wordt naar karakter gekeken. Een eigenaar die wil gaan schapen drijven heeft een andere schapendoes pup nodig dan een gezin met kleine kinderen.

Dat betekent dat de schapendoes pup die het meest geschikt is misschien wel niet de gewenste kleur zal hebben.

De keuze voor een reu of een teef is persoonlijk. Als je wil gaan fokken is een teef natuurlijk de beste keuze. Voor een huishond maakt het niet zoveel uit. Reuen zijn in de regel iets groter. Het karakter en temperament zijn echter niet geslacht gebonden.

Teven zullen loops worden, daar zul je rekening mee moeten houden. Sterilisatie van teven is duurder van castratie van een reu. Bovendien wordt een reu vaak niet onvruchtbaar gemaakt als daar geen reden toe is.

Het vergt aardig wat voorwerk om een schapendoes pup uit te zoeken die geschikt is, maar het loont de moeite voor een huisgenoot voor misschien wel de komende 15 jaar!

,